Yli 170 maailman maan parlamenttien edustajat kokoontuvat Pietarissa – mukana yli 90 parlamentin puhemiehet

Historiallisessa Taurian palatsissa Pietarissa kokoontuu 14-18 lokakuuta kainsainvälinen Parlamenttien liitto IPU (The Inter-Parliamentary Union), joka edustaa yli 170 maailman maan parlamentteja ja edustaa siten eli 6,5 miljardia maailman noin 7 miljardista ihmisestä. Myös Suomi on liiton jäsen. Liiton ideana on kansainvälisten riitojen sovittelu rauhanomaisin keinoin. Kysymyksessä on jo 137. liiton kansainvälinen konferenssi. Myös Suomesta on delegaatio konferenssissa.

Parlamenttien liitto IPU perustettiin jo 1889 edistämään demokratiaa, tasa-arvoa, ihmisoikeutta ja rauhaa. IPU osaltaan edisti Kansainliiton perustamista 1919 ja Yhdistyneiden kansakuntien perustamista 1945. Liiton perustajat, ranskalainen Frédéric Passy ja brittiläinen William Randal Cremer, palkittiin elämäntyöstään Nobelin rauhanpalkinnolla. IPU on nykyisin vaikutusvaltaisimpia kansainvälisiä järjestöjä.

Liitto toimii positiivisien muutoksien hyväksi kansainvälisen tilanteen liennyttämiseksi. Oman ilmoituksensa mukaan Parlamenttien liitto IPU suojelee kansainvälistä demokratiaa poliittisen vuoropuhelun ja konkreettisten toimien kautta. Liiton päämaja on Sveitsissä.

Pietarissa järjestetään nyt 137. liiton kansainvälinen konferenssi. Tällä kertaa Pietariin saapuu yli 90 eri maiden parlamenttien puhemistä tai puheenjohtajaa, konferenssin johtaja ja Venäjän senaatin puhemies Valentina Matvijenko ilmoitti. Taurian palatsissa kokoustaa yli 1 500 osanottajaa yli 150 maailman maasta. Taurian palatsi on paikkana historiallinen, koska siellä kokoontui 1900-luvun alussa Venäjän Duuma ensimmäisen kerran. Toki venäläisellä demokratialla on muinaiset perinteet – jo keskiajalla tunnettiin Veche-järjestelmäksi kutsuttu venäläinen kansankokous, jossa tehtiin yhteisiä päätöksiä.

Parlamenttien liiton kokoukseen Pietariin ovat saapumassa esimerkiksi sekä Pohjois- että Etelä-Korean edustajat. Kokouksen puheenjohtajan Valentina Matvijenkon mukaan Venäjä tekee parhaansa edistääkseen Koreoiden välistä vuoropuhelua. “Konfliktilla Korean niemimalla voi olla vakavat seuraukset Tyynenmeren ja Aasian alueelle koko maailmalle. Meillä on käytössämme sarja diplomaattisia välineitä jännityksen vähentämiseksi ja polittisen sovittelun edistämiseksi. Molempien Koreoiden parlamentaarikkojen tapaaminen on askel konfilktista dialogiin”, Matvijenko kommentoi.

Suomalaistenkin hyvin tuntema venäläinen senaattori Konstantin Kosachev on mukana järjestämässä konferenssia. Hänen mukaansa Pietarin konferenssin suuri osanottajamäärä on osoitus kiinnostuksesta Venäjää ja kokouksen agendaa kohtaan. Minkäänlaista havaintoa Venäjän poliittisesta eristämisestä ei ole näköpiirissä, Kosachev sanoi. Hänen mukaansa konferenssi on vuoden merkittävin kansainvälispoliittinen ja diplomaattinen tapahtuma.

Parlamenttien liiton konferenssia pidetään erittäin tärkeänä foorumin vaikeassa geopoliittisessa tilanteessa. Pietarissa keskeiseksi ollaan nostamassa kansallisten demokratian mallien monimuotoisuus sekä kielteisyys sille, että jonkun maan demokraattista mallia yritetään pakottaa muille maille. Myös valtioiden sisäisiin asioihin puuttumattomuuden periaatetta korostetaan.

Parlamenttien liiton 137:n kansainvälisen kokouksen Pietarissa lauantaina 14.10. avaa Venäjän presidentti Vladimir Putin. Lisäksi luvassa on kahdenvälisiä tapaamisia konferenssin korkea-arvoisten vieraiden ja Putinin välillä.

Dr. James Gonzo
Pietarissa, 11. lokakuuta, Herramme vuonna 2017

Advertisements

One comment

  1. Milloinkohan russofoobinen EU lopettaa Venäjävastaiset pakotteet? EU:hun saa tunkeutua ääri-islamilaiset terroristit ja rajat ovat auki Suomeen asti, mutta Venäläisiä liikemiehiä ja poliitikkoja vainotaan täällä EU:ssa kuin ruttoa! Näin toimii EU:n kaksinaismoraali. Terroristit ja ääri-islam on tervetullut, mutta venäläiset turistit ja kauppa ei. Tämä on tätä EU:n idiotismia !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s